A Liget téri buszmegálló

Lehner Ödön szobra a Szent László térenÖrömmel látom, hogy jól halad a Kőrösi Csoma úton a villamospálya felújítása. Ezzel összehangolva szebbé alakul a Szent László téri kereszteződés, ahol szobrot kap a templom megálmodója Lechner Ödön . Átépül  a téren található autóbuszmegálló és annak környéke, kényelmesebbé téve az átszálló utasok várakozását. Bizony a nyári záporok alkalmával nagyon hasznosak az esőbeállók. Ezen a helyen naponta találkozom siető, átszálló utasokkal. Ebből a megállóból indul a 9,162,162A, 185, 217,262-es autóbusz. Épp az átszálló utasok kényelmét segítené ha a megálló FUTÁR kijelzőt kapna. Tudom, ez pénzbe kerül. Én tudok egy olcsó megoldást. Az autóbusz végállomáson van két FUTÁR oszlop, amelynek ott semmi szerepe nincs. Mivel végállomásról van szó, ide az autóbuszok megérkeznek és az utasok leszállnak, vagy az innen induló járművekkel, ebből a megállóból kelnek útra. A járművek a végállomásról mindig menetrend szerint kell, hogy induljanak, ezért valósidejű, online járműkövetés elvén működő elektronikus kijelzőre nincs szükség. A Szent László és a Liget téren, ahol átszálló utasok is vannak ennek sokkal nagyobb szerep jutna. Itt csak egyszerű áthelyezésről lenne szó.

ligetMint már említettem a villamos pályafelújítás kapcsán a teljes Kőrösi Csoma út megújul. Zöld, füvesített pálya teszi természetközelibbé, élhetőbbé Kőbánya központját. A belváros felé haladva  Kőbánya központjának másik frekventált megállóhelye a Liget téri autóbuszmegálló. Ebben a megállóban , úgy érzi magát az ember, mintha a BKK a buszvárót nem a valós utasszámhoz méretezte volna.  Szerencsétlen megoldás az is, hogy az itt parkoló autók a buszra váró utasok között hajtanak ki a Kőrösi Csoma útra. Arról nem is beszélve, hogy a szabályosan beálló 9-es busz harmadik és negyedik ajtaja épp a kocsikihajtóra esik. Jó hír, hogy egyre több az akadálymentes, alacsony padlós jármű, de ez megfelelő magasságú megállóhely nélkül nem sokat ér.  Mivel a pályafelújítás során elbontásra kerülnek az aluljáró felszíni elemei, így érdemes volna az itt keletkezett terület átalakítására is gondolni. Jó megoldás lehet – a kihajtó  autósokakadályozása helyett- a megállót 10  méterrel történő előbbre helyezése a közlekedési lámpa irányába. Mivel buszsávról van szó, így ez nem akadályozza az autóforgalmat.Liget_ter_uj_megallo Gyakori eset, hogy a megállóba egyszerre érkezik a 9-es és a 162/262-es autóbuszok. Biztosítani kéne a megfelelő hosszúságú megállóhelyet.  Amennyiben a buszmegálló  a közlekedési lámpához kerülne át, megszűnne az a bosszantó jelenség is, hogy a 9-es busz ott áll 5 méterre a megállótól zárt ajtókkal a piros lámpánál, miközben a megállóban gyülekeznek az utasok. A szabad jelzést nyitott ajtókkal tudná megvárni a megállóban. Ezzel javulna az járműkihasználtság és az utazás komfortja is. Mint azt már gondolom sokan kitalálták, ide helyezném át a buszvégállomás másik FUTÁR oszlopát, hiszen az utasszám itt indokolja annak meglétét. Kimondottan hasznos lenne  ebben amegállóbana FUTÁR által nyújtott valósidejű tákékoztatás az éjszakai 909-es busz esetében. Éjszaka lekésni egy buszt hatalmas időveszteség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .