A kitaposott fű

kikopott fuMég pár nap és újra elindul a forgalom a 3-as villamos vonalán. Szépen kizöldült a fű a Liget téren. Én úgy érzem nem marad ez hosszútávon így.  Mint a BKK mellékelt képén jól látszik A liget téren a két buszmegálló szabályosan közlekedve nagy távolságra van egymástól. Ami ennél nagyobb baj az Élessarok irányú megálló és a gyalogátkelőhely  komoly távolságra helyezkedik el egymástól. Az utasok jelentős része ma sem használja  a zebrát. Az utat a villamosvágányokon keresztül rövidíti le. A felújítás előtt itt egy jól végett járdasziget volt az út közepén, ezért az itt tilosban átkelőket az én emlékezetem szerint nem érte itt soha baleset. Most ez a hely is átalakult, mint az egész Liget tér. A biztonságos  járdasziget eltűnt és helyette a zöld, fűvel borított sáv jelent meg az út közepén. Mivel előreláthatóan ezen a szakaszon jelentősen megnő a villamosok sebessége és a fű jól rejti a vágányok helyét, én ezt a helyet balesetveszélyesnek látom. Mivel itt naponta több száz utas kel át tilosban, nem jósolok hosszú életet a frissen telepített gyepnek ! Erre előre kellett volna gondolni. Elég lett volna megkérdezni a helyieket, vagy csak megnézni-mint ahogy azt szokás-, hogy merre van legyúrva a föld az építkezés ideje alatt. Már elkészült a pálya és  javaslatom ellenére ide nem került gyalogátkelőhely.

Mi lett volna a megoldás?

  • A Liget téren a Kőrösi Csoma út és a Kápolna utca kereszteződésében a gyalogátkelőhelyet közelebb lehetett volna helyezni a megállóhoz. A közelben, pár méterre a villamosmegállónak külön zebrája van.
  • Ki lehetett volna építeni egy újabb gyalogátkelőhelyet, ott ahol a valós gyalogosforgalom zajlik.
  • A villamosvágányok mentén örökzöld növényekből védősávot – gyalogos akadályt lehetett volna kialakítani, ezzel fizikailag megakadályozni a tilosban átkelést ! Erre rendelkezésre áll a hely, az adott területen

Igen, tisztában vagyok azzal, hogy a felmerült probléma, a tilosban átkelés miatt alakul/alakult ki. Egy felújítás tervezésekor azonban célszerű mindig figyelembe venni a helyi szokásokat és azok alapján kijelölni a gyalogátkelőhelyet, megállót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .