A kilences busz másként

Már felvetettem párszor a 9-es trolisításának kérdését, hiszen szemmel láthatóan útvonala jelentős részét felsővezeték alatt teszi meg. Pár éve volt egy közbeszerzés felsővezeték építésre, de nem történt azóta semmi. Az elmúlt években ugrott egyet a világ és idehaza is elterjedtek az önjárő trolibuszok. Legutóbbi ilyen budapesti viszonylat a meghosszabbított 72-es , amely az Orczy térig közlekedik hétvégenként.  A térképen is jól látszik, hogy Kőbánya alsótól a Nyugati pályaudvarig hol található a 9-es autóbusz felett felsővezeték. Ma már tudható hogy az Arany János utcai metróállomás felújítása után a trolivégállomás átkerül majd a Deák Ferenc térre, tehát jelentősen bővülhet a felsővezetékhálózat a tárgyalt viszonylat felett. Szeretném előre kijelenteni, hogy tisztában vagyok azzal, hogy pillanatnyilag nincs elegendő számú önjáró trolibuszunk, de évitizedekig kihasználatlanul hagyni a meglévő felsővezetéket  is pazarlás.  Azzal is tisztában vagyok, hogy a pillanatnyi trend  a teljesen elketromos, akkumulátoros  üzem, de ez még nem olyan kiforrott technológia és nagyszámú új jármű beszerzését tenné szükségessé.

Solaris Trollino 18– A jármű 100%-ban alacsonypadlós. Škoda Bluedrive aszinkron motoros hajtás. Škoda hajtáskonténer és segédüzemi energiaellátó egység. Aszinkronmotorral hajtott rotációs légsűrítő, Škoda hajtómotorok, melyek 250 kW névleges teljesítményűek. Hidraulika főszivattyú veszteségmentes szabályzású kialakításban a hajtómotor végére van szerelve. A segédszivattyú 24V DC táplálású inverteres háromfázisú alacsony-feszültségű motorral hajtott kivitel. Klímakompresszor(ok) háromfázisú egybeépített motor-kompresszor egységűek. A fűtőberendezés folyékony közeges, a vízmelegítőben elektromos fűtőszálak melegítik a G30 fűtőközeget az üzemi hőmérsékletre. (Wikipedia)

A mai bejegyzés aktualitását az adja, hogy ezen a hétvégén indul újra Prágában a troliközlekedés 45 év után. Pont egy a 9-es vonalra tökéletes rendszert indítanak be, amit Dinamikus Töltésű Elektrobusznak neveztek el. Lényegében az idehaza is ismert  önjáró trolibuszról van szó, amely a végállomáson töltődik és a nagyobb emelkedésű szakaszon felsővezetékről kapja az áramot, kímélve az akkumulátorokat. Prága erre SOR TNB 12 trolibuszt használ, amelynek vezeték nélküli önjáróképessége 12-15 km, melyet a 228 cellás akkumulátorainak (56,4 kW) köszönhet. Ez meghaladja a budapesti SOLARIS trolik teljesítményét.  Az itt leírtaknak teljesen megfelel a 9-es vonal pesti szakasza. Tisztában vagyok vele, hogy a felsővezetékre történő fel és lecsatlakozás időigényes, ezért nem is javasolnék túl sok  szakaszt használni.   Mivel az új trolivégállomás feltehetően a Deák Ferenc térrre kerül, ezért itt mindenképp szükség lesz felsővezetékre a járművek akkumulátorainak töltésére, illetve a későbbiekben az esetleges elektromos várbuszok töltése miatt.

Solaris Trollino 18– Az utasajtók befelé nyíló bolygóajtók elektromos működtetéssel, élvisszanyitókkal ajtószárnyanként valamint infraérzékelőkkel az ajtók felett. Az ajtólapok erőkorlátozással ellátottak mind zárás, mind nyitás irányban. Az áramszedők cseh gyártmányúak pneumatikus működtetéssel, légrugós kialakítással. A jármű fékezéskor képes a hálózatba visszatáplálni, valamint a saját energiaellátását biztosítani például az önjáró lítium-ionos akkuk rekuperációs töltésével.

Az önjáró képessége teljes utasterheléssel 4 km. (Wikipedia)

Az Index információi szerint , november közepén várhatóan mégis le tud hívni a BKV körülbelül 30 csuklós és 30 szóló Solaris trolibuszt, valamint mintegy 20 CAF villamost a megszrzett opciót felhasználva. Ez azt jelenti, hogy mégsem teljesen elveszett gondolat a 9-es trolisítása.

Kép: BKK

9 hozzászólás érkezett ehhez : “A kilences busz másként

 1. És a kb. 5,5 km-es budai szakasszal mi lenne? Oda vagy megy a felsővezeték, vagy bukta a teljesen trolis 9-es.

  Inkább a meglévő vonalakat lenne szerintem első körben értelme összekötni. Mondjuk 75-80, 76-77 (némi nyomvonalkorrekcióval).

  1. Az 5,5 km nem áthidalhatatlan.
   A végállomásra mindenképp kell töltési pont.
   A Podmanicky utca – Margit híd szakaszon a meglévő felsőveztéktartók segítségéveé kiépíthető a szükséges áramellátás.

   Vegyük alapul a prágai példát ott a jármű önjáróképessége 15 km.

   Egyébként én nem ragaszkodom a hosszú 9-eshez.

   1. Inkább a 83-as trolit kellene valahogy jobban a hálózatba integrálni, hogy ne csak a 9-es betétjárata legyen (az önálló szakaszon nincs túl nagy forgalma). Nem tudom mondjuk, a Szentkirályitól merre vezethetne az útja (a már bejáratott 71-es összevonáson kívül), de kelet felé mondjuk lenne szerintem értelme (ahogy itt valaki már fel is vetette) elvinni a Könyves-Kőbányai sarokig, vagy mondjuk a Népligetig.

 2. Vajon az Orczy tér és a Könyves Kálmán körúti McDonald’s között lévő felsővezeték milyen állapotban van?
  Itt macerás lenne, (de nem lehetetlen!) végállomást kialakítani, de akkus üzemmódban már bármely irányban mehetne még pár kilométert.

  Legkézenfekvőbb lenne Kőbánya, de az új népligeti vasútállomásnak is lenne értelme. Sőt akár az új Közlekedési Múzeumot is körbe járhatná, ott új utcákat alakítanak ki.

  1. Kompakt Kőbánya A Liget téri troli és az Elnök utca Népliget vasútállomás is meár eldöntött fejlesztés.
   Kőbánya szeretné kikényszeríteni, hogy a Szent László téren egy szakaszon ne legyen felsővezeték. Ennek oka a közmeghallgatáson elhangzottak szerint az, hogy a BKK ne tudjon Kőbányán régi trolikat üzemeltetni, kizárólag új, önjárásra képes járműveket. Cseles húzás. Részben ezért késik a felsővezeték építése mert hivatalosan a városképre hivatkozva nem engedi Kőbánya a felsővezetéket a templom környékén.

 3. Én személy szerint jobban örültem volna, a 83-as troli kőbányai meghosszabbításának, mert akkor átszállás mentesen lehetne Kőbányáról a Belső-Ferencvárosba utazni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .