A kijáratok

kijaratMa reggel megjelent a BKK facebookján egy képsorozat, amelyen a közlekedésszervező bemutatja legújabb utastájékoztató tábláit. Ez örvendetes hír, hiszen a Deák Ferenc téri metró csomópont  tipikus példája volt annak, miként lehet az erre utazókat összezavarni, útbaigazítás helyett. A régi káoszon most változtatott a BKK, de én úgy látom, ismét megfeledkeztek az egységes arculatról és a jelzések összehangolásáról. Mire gondolok? Az aluljárók esetében sikerült esztétikus és logikus megoldást találni. Ezt a metróaluljáró esetében felváltotta a fehér műanyag lap, amely kicsit igénytelennek tűnik, de régihez képest fejlődés. A problémám viszont az, hogy  a metróból kifelé haladva elfelejtették feltüntetni az aluljáró kijáratainak eddig használt betűjelét.  Ez miért okozhat problémát? Pár hete , hétvégenként metrópótlók közlekedtek. Rendszeresen bemondták a metróállomáson, hogy a metrópótló az aluljáró ” D ” kijáratától indul. Én több olyan turistával is találkoztam, aki a metróaluljáró közepén állt és kereste a ” D ” betűjelű kijáratot, amelyet esélyük sem volt megtalálni, hiszen az csak egy aluljárószinttel feljebb van jelölve.

DTisztelt BKK, én javasolnám, hogy a képen is látható kijárt esetében tüntessük fel, hogy  az aluljáró utcanévvel jelölt kijáratainál melyik betűjellel jelzett  lépcső található. Mint a fenti példa is bizonyítja erre szükség van! Fontos volna mindig egységes rendszerben gondolkodni és a meglévő jelzéseket összhangba hozni a hangos és képes  utastájékoztatással. Az ilyen apróságnak tűnő dolgok, nagyobb segítséget nyújtanak az ideutazó turistáknak, mint a teljesen felesleges britesítés a metrószerelvényeken!

7 hozzászólás érkezett ehhez : “A kijáratok

 1. Amikor ott akartam felszállni a kis földalattira, akkor sikeresen eltévedtem. A képen látható táblák másik oldalán ki volt téve az M2 és M3 metrók jelzése és valami világos citromsárga alapon lévő kifakult fehér betűs tábla, amire utólagosan jöttem rá, hogy az az M1-est jelöli. (Legközelebb majd távcsőcsel megyek.) Azon változtattak?

  Az egységes arculatról meg annyit, hogy a táblák minden generációja fel volt sorolva azon a kis folyosón.

  ¤¤

  Ezeknek a tábláknak az a nagy hiányosságuk, hogy mindegyik csak egy irányba mutat. Tudom, hogy szét válik a lépcső, de sem előre, sem balra nem írnak semmi, pedig arra is kilehet menni.

  Aztán a fordulj vissza jelölés sem egyértelmű. Néhol lefele nyíl (↓) néhol meg visszakanyarodó nyíl van. Mindenhol a visszafordulósat kéne használni.

  ¤¤

  Én azt hiányolom a legjobban, hogy nincsenek térképek. Kis nyilacskákkal ki van írva, hogy mi merre, de jobb lenne egybe látni. Úgy, mint Miskolcon: http://www.mvkzrt.hu/frame/map_felso_majlath_2014.05.09.jpg

  1. Egy Debreceni – A régi táblák és jelölések pocsékok voltak, főként nyilak voltak megtévesztőek. Főként a 60 fokos szögben álló nyilak. A mostani sokkal jobban sikerült, mert csak egyenesen, felfelé vagy jobbra/balra mutató nyilak kerültek ki a táblákra.

   Közben megnéztem és a BKK facebookján más is hiányolta a kijáratok betűjeleit.

   Térkép van minden új aluljáróban, kivéve a metróaluljárókat…

 2. De Miért Kell Minden Egyes Címet Csupa Nagy Kezdőbetűvel Írni?
  (Zenecímeknél szokás esetleg ilyet angolszász módra, de cikkeknél nem! 🙁 )

  1. Elekes Dávid Gyári beállítás. Ha kicsivel írod, akkor is nagyban fog megjelenni.
   Az angol szövegeket 99%-ban lefordítottam, de ez nagy munka. Ha öszehasonlítasz hasonló oldalakkal még mindig itt a legkevesebb a felhasználó által látható angol szöveg.

    1. Elekes Dávid – Megtaláltam a text-transform -ot 🙂
     Úgy látom visszaállt a beírt cím minden bejegyzésnél és csak az első betű nagy.
     Köszönöm az ösztönzést!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .