A HÉV e-mobiljegy

Nagyon felgyorsultak az események Budapesten, e-jegy fronton. Szinte egy héten belül jelent meg a BKK és a MÁV e-mobiljegye.  A BKK mobiljegyéről már írtam, most jöjjön a MÁV.  Nem tagadhatom, hogy nagy érdeklődéssel és örömmel figyelem a MÁV-nál történt vezetőcsere utáni gyors változásokat.  A  Keleti pályaudvar gyors kitakarítása, a monori vonal menetrend-átalakítása és a bejelentett megállóhely-felújítások (Kőbánya alsó, Zugló) valamint a megfizethető balatoni étkezőkocsi után tegnap megjelent a HÉV e-mobiljegy is. Egyelőre csak a szentendrei HÉV,  városhatáron kívüli szakaszára tudunk e-jegyet váltani a MÁV VONATINFO alkalmazásának segítségével, de ez nem a MÁV hibája.

Fontos leszögezni, hogy a tökéletes megoldás egy egységes, közös  alkalmazás használata  lenne, amelyben megválthatnánk a MÁV, a BKK, a VOLÁN menetjegyeinket és a parkolásért, az autópálya használatért is fizethetnénk. Ez sajnos még nem valósult meg, de a piac szereplői külön-külön is elindultak a jövőbe vezető úton. 

Mit kell tudni a Vonatinfo alkalmazásról?  A MÁV több  mint egy éve bevezetett mobilalkalmazása, melynek segítségével belföldi vonat-, hely- vagy kiegészítőjegyet tudunk váltani és azt bemutatni jegyellenőrzés során mobiltelefonunkon.
Mint erről már a bevezetésekor írtam , jómagam az alkalmazást bonyolultnak és nem túl felhasználóbarátnak találtam. Rengeteg számomra logikátlanul “elrejtet” beállítással teszi nehézkessé az első használatot.  Erre a HÉV e-mobiljegy esetében jó példa, hogy a teljes H5 vonalra menetjegyet úgy lehet váltani, ha a személyes adatok beállításánál  megkeresed a kedvezményeket és ott beállítod a BKK-bérlet menüpontot, vagy a vonaljegyet . Nem egyszerű megtalálni.  Tény, az alapadatokat az utas általában csak egyszer adja meg, majd a mentett profillal kezd el jegyet váltani.  Én javasolom mindenkinek, hogy az első használat előtti beállításra szánjon időt, üljön le kényelmesen egy csésze kávé mellé. Szánjon rá elegendő időt és figyelmet, hogy később ne érje nem várt meglepetés.
Nem szabad elfelejteni, hogy az összes mobil-jegy mindig személyre szól.  Azonos “utasbeállítással” egyszerre 9 darab kiegészítőjegy váltható. Ne feledd , minden utas nevét és születési idejét külön-külön kell megadnod a vásárlási folyamat során.  A HÉV e-mobiljegy  nem adott vonatra érvényes, hanem a megváltást követő nap hajnal 3 óráig használható fel, egyszeri utazásra. Vigyázz azonban arra, hogy a 9 órakor megváltott e-mobiljegy nem jogosít utazásra  a korábbi vonatokon.  Magyarul ha reggel 7-kor felszállsz a HÉV-re egy 9 óraira váltott e-mobiljeggyel akkor a jegyed érvénytelensége miatt pótdíjat fizetsz.  Ugyanezzel a 9-órai vonatra váltott jeggyel azonban másnap hajnali 3 óráig bármelyik , az adott viszonylaton közlekedő HÉV-en utazhatsz.

Budapest bérlet 9 fő beállítása Menetrend és ár 9 főre

Hasznos funkció az jegy-ellenőrzésnél, hogy a telefont elfordítva , csak a vonalkódot jeleníti meg teljes-kijelzős méretben, javítva a vonalkód leolvashatóságát.  Én a név és a születési idő helyett inkább fényképet használnék. Ma már minden mobil fényképképes . Nem okozhat gondot akár az utcán vagy a pályaudvaron egy arckép elkészítése, hiszen az első beállítás, mindenképp hosszadalmas. A jegyvizsgálók dolgát is segítené. Bevallom eddig tőlem az e-vonatjegy mellé még soha nem kértek személyit. Valljuk be őszintén, az “e” dolgok lényege nem  az egyszerűség, a könnyű használhatóság? Amikor a mobilom mellé kell még egy személyi, meg még egy kedvezményre jogosító igazolás is, akkor már kicsit csökken az utazási élmény.

Felfedeztem egy kissé zavaró jelenséget az alkalmazásban. A tegnap  2019.06.06-án megváltott , a képeken látható HÉV e-mobiljegyem, ugye lejárt ma 2019.06.07-én  hajnali 3 órakor. Ennek ellenére az most 10 órakor, még mindig az érvényes jegyeim tárolójában található.  Rendes ellenőrzés esetén nem lehet vele visszaélni, de mégis jobb lenne ha a lejárt jegyek mappába átkerülne.​​

A tegnapi HÉV e-mobiljegyem Lejárt jegyeim Érvényes jegyeim

Az imént gyorsan váltottam egy újabb kiegészítő jegyet, hátha a frissítés áthelyezi majd az új érvényes e-mobiljegy  letöltésekor a már érvénytelen tegnapit az lejárt  jegyek tárolójába. Sajnos ez nem történt meg.  Most , mint oldalt is látható  két érvényesnek jelölt jegyem  van, miközben ezek közül csak a ma váltott e-mobiljegyem érvényes és a lejárt jegyeim tárolója még mindig üres. Ezen célszerű lenne javítani.
Összegezve, engem örömmel tölt el, hogy végre a fővárosban is megmozdult az állóvíz és vannak próbálkozások az utasok kényelmét javító és jegyvásárlást segítő technológiák felé.  Míg a BKK még mindig inkább az ellenőrzésre összpontosít , a MÁV az egyszerű jegyhez jutást tartja fontosnak amit csak támogatni tudok!   Mint azt már többször leírtam, az ellenőrzést csak akkor etikus szigorítani, ha a jegyértékesítés elég fejlett ahhoz, hogy aki szeretne az hozzá tudjon jutni a jegyhez!   Ezt a MÁV megértette és folyamatos fejlesztésekkel jó irányba halad. 

Többen kérdezik, hogy miért nem lehet a Budapesten belüli HÉV szakaszra is  e-mobiljegyet váltani. Én úgy vélem, hogy megfelelő szándék esetében létrehozható lesz egy szabadon átjárható és átlátható tarifaközösség, amelyben a MÁV-HÉV jogosult lesz majd a teljes HÉV vonalra jegyet értékesíteni, mint ahogy a MÁV-Start is értékesíthet majd olyan  e-mobiljegyet amellyel Sopron- Monor viszonylaton nem kell majd a két fővárosi fejpályaudvar közötti metrózáshoz külön papírjegyet is váltani!

Bővebb információt a MÁV-HÉV mobiljegy vásárlási lehetőségérő, IDE kattintva juthatsz.

2 hozzászólás érkezett ehhez : “A HÉV e-mobiljegy

 1. Én eleve az átruházhatatlanságot nem értem. A HÉV-és vonatjegynél minek kell névre szólnia? A jegy a telefonon van. Csak egy van belőle, lévén a telefont nem lehet megszorozni kettővel. Ha én veszek egy jegyet, és a telefonomat (pl. cégessel megesik) odaadom a kollégámnak, és neki ezzel van is egy jegye, akár Vonatinfó-fiók nélkül, mi a különbség? Ugyanúgy csak egy fő tud utani vele. Maximum arra kell figyelni, hogy az ár megegyezzen.

  BKK-bérletnél ezen évek óta vakarom a fejem. Amellett, hogy soha nem nézi ellenőr a személyimet, ez eleve mire kell? Egy bérlet áráért csak egy szelvényt kapsz. Ketten akkor se tudnak egyszerre utazni vele, ha felváltva használják, mert csak az egyiküknek lehet a zsebében.

  1. Laikus Megfigyelő– Az E-jegy törvényi szabályozás miatt névre szóló. Értelmetlen a szabály, de jogszabály.
   A BKK- bérletek esetében viszont nem jogszabály szabályozza, hogy miként kell használni.
   Amit leírsz, az tény az ellenőr a bérletszelvényt nézi meg. Mostanában meg még a bérletszelvény hátulján lévő vonalkódot keresik folyamatosan.
   Nagy gáz van a BKK környékén, minden területen és ezen úgy látom az új vezérigazgató sem tudott változtatni.

   A MÁV viszont jelentősen fejlődik. Utasbarát arculat. Tájékoztatás. Új szolgáltatások megjelenése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .