A FUTÁR és a Foci VB

futar, Foci VBTegnap késő este a Budapesti Közlekedési Központ büszkén tette közzé saját közösségi oldalán, hogy a FUTÁR közterületi kijelzőin osztotta meg a foci világbajnokság eredményét.  Tény, hogy ez az utasok jelentős részének fontos információ és pozitívan is fogadták azt. Bennem ismét az a kérdés merül fel, hogy a PR fogáson túl, volt-e valami haszna. A közösségi portálon, több hasonló külföldi példa jelent már meg az elmúlt időszakban.  Van egy nagy különbség. Míg a FUTÁR rendszer erősen alulméretezett kijelzőkkel került kiépítésre és a plusz információ elvesz egy hasznos sort, addig a bemutatott példáiban üres, kihasználatlan felületeket használtak a meccs eredményének kijelzésére.  Szeretném leszögezni, hogy támogatom a hasonló széleskörű érdeklődésre számottartó információk megjelenítését, de nem a 4-5 soros kijelzőkön. Főként nem akkor, amikor a FUTÁR az alapfunkcióját sem tudja maradéktalanul ellátni. A mai napon is több  kijelző sötét, vagy a valós információk helyet menetrendi információkat jelenít meg. Én szívesen fogadok minden többletinformációt, de csak azután, ha  már az alapfunkciók maradéktalanul működnek. Tapasztalatom szerint a FUTÁR projekt indulásánál kiemelt hálózati zavarok jelzése még mindig nem működik. Hirtelen metróleállásról még mindig nincs sem vizuális, sem hangos tájékoztatás az érintett járműveken. Ezt a RIS rendszer már  10 éve tudta! Ez az a mondatom, amelyre azonnal jön a válasz, hogy tévedek, mert képes. Kérdés : miért nem használja a BKK soha ezt a lehetőséget, ha ezzel ténylegesen rendelkezik a FUTÁR?  Kizárólag csak az előre tervezett leállásokról tájékoztat a BKK a járműfedélzeti  eszközökön keresztül .


Az egyik, a  közösségi portálon hozzászóló megjegyzése segített abban, hogy megértsem (?), miért is villog az Örs vezér tere két nagyfelülető kijelzőjének háromnegyede folyamatosan. Ugye a rendszer elméletben úgy működik, hogy a megállóhoz látható távolságban közeledő járművet villogó sor jelzi. Mi van akkor ha a busz a végállomáson, esetünkben az Örs vezér terén áll, amely köztudottan végállomás. Amennyiben nincs végállomási indulás opció a rendszerben – úgy néz ki nincs, vagy helytelenül működik- akkor a végállomáson a megállóban indulásra várakozó jármű folyamatos villogást indukál a megállói kijelzőn, miközben a jármű belsejében , az indulás 5 perc múlva felirat jelenik meg. Érdemes lenne ennek az anomáliának is utána járni.

Kép: BKK-facebbok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .