A COVID-19 tanulsága

Meglepett minket valami, amire nem gondoltunk és amire  nem is voltunk felkészülve. Egy vírus amely teljesen megváltoztatta az életünkek és közlekedési szokásainkat. Mi az amit a koronavírustól tanulhatunk? Mi az amit másként kellett volna csinálnunk? Alapvetően eddig nem foglalkozott senki azzal, hogy a nagyvárosok esetében a közösségi közlekedés esetleges  leállása embertömegeket ítélhet “házifogságra”, hiszen saját autó hiányában, nehezen tudnák megoldani a mindennapi munkába járást. Városon belül akár  napi 15-40 kilométer megtételéről is szó lehet. Ekkora távolság már  akár munkahelyelvesztéshez is vezethet. Szerencsére a teljes leállás nem valósult meg. Pillanatnyilag hétvégi menetrend szerint közlekednek a járatok. Bízom benne, hogy a helyzet a hatékony intézkedéseknek köszönhetően hamarosan javulni fog.

   

      Nézzük sorra, miben hibáztunk az elmúlt években:

 • Nem választottuk le a járművezetőt hermetikusan az utastértől
 • Nem törekedtünk a készpénz kivezetésére a rendszerből
 • Nem törekedtünk a metrón kívül, az önvezető technológiák előnyberészesítésére.
 • Hanyagoltuk a takarítást/ fertőtlenítést
 • Nem érintésmentes leszállásjelző és ajtónyitó gombokat használunk

 

Ma már úgy tűnik hibás elképzelés alapján a BKK megalakulása után olyan járművek beszerzését irányozta elő, amelyek esetében a járművezető, az eddigi hagyománytól eltérően már nem volt leválasztva az utastértől. Gyorsan kiderült, hogy ez biztonsági problémákkal is jár. Ma már tudjuk, hogy a nyitott vezetőfülke a biztonsági hiányosságán kívül egy egyszerű influenzaszezon alkalmával is kedvezőtlen, hiszen a járművezető teljes munkaidejében egy vírusokkal teli járműben dolgozik. 
A megoldást az jelentené, ha a járművek vezetőfülkéi hermetikusan le lennének választva az utastértől és külön szellőzéssel rendelkeznének, így elkerülhető lenne a levegőben lebegő vírus és baktériumcseppek átvitele a járművezetőre.

A BKK sajnos nem törekedett a készpénz kivezetésére. A járművezetők általi jegyértékesítés bevezetésekor  készpénzt támogatta ami annak bevezetésekor is elavult szemléletre vallott. A környező országokban már akkor elektronikus és mobilmegoldásokban gondolkodtak.  Sajnos a BKK még ma sem vezette be a leggyakrabban használt jegytípus, a vonaljegy esetében mobiljegyet.  A Koronavírus megjelenését követően a Volánbusz gyorsan reagált és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt segítségével pár nap alatt bevezette az ország összes településén a mobil vonaljegyet.  Budapest  még mindig mobil vonaljegy nélkül van!  

Több település már tervezi, vagy  már teszteli is az önvezető technológiákat a városi közösségi közlekedésben. A MÁV is dolgozik már ezen, egyenlőre csak a tervezőasztalon. Itt volna az ideje ezt megkezdeni Budapesten a BKK szolgáltatói területén is. Célszerű ezt a villamosvonalakkal kezdeni. Nem azt mondom, hogy azonnal álljunk át önvezető rendszerre, de kezdjük meg a felmérést, tervezést és a szükséges törvényi háttér megteremtését.  Járművezetőből már ma is kevés van és egy járvány esetében az önműködő hálózat üzemeltetése jelentős előnnyel jár.

 

Mit vennék figyelembe én az új járművek beszerzésekor, illetve a régiek felújításánál :

 • Teljesen elzárt vezetőfülke
 • Érintésmentes ajtónyitó gombok
 • Érintésmentes leszállásjelző gombok
 • Könnyen tisztítható ülések
 • Könnyen és egyszerűen tisztítható felületek
 • Nagyméretű nyitható ablakok

 

Listánk következő pontja a takarítás/fertőtlenítés alacsony szintje. Aki rendszeresen tömegközlekedik Budapesten az pontosan tudja miről beszélek.  Nehéz lenne olyan utast találni aki azt mondaná, hogy a járművek tiszták.  Több esetben felmerült a kérdés, hogy feltétlenül szükség van-e szövet kárpitra, vagy könnyen tisztítható, akár az utas által is tisztára törölhető üléseket használjunk?  Prága pár éve kezdte meg a szüvetborítású ülések selejtezését.

Fontos lenne  elgondolkodni azon, hogy a leszállásjelzőket, ajtónyitó gonbokat érintésmentesre cseréljük. Több óvodában már lecserélték a hagyományos  villanykapcsolókat érintésmentes kapcsolókra a gyerekek egészségének védelmében.

4 hozzászólás érkezett ehhez : “A COVID-19 tanulsága

 1. 1) Azt mondja meg nekem valaki, hogy itthon miért nincs még SMS jegy? Mobilja annak is van, akinek bankkártyája, okostelefonja, vagy internete nincs.
  2) Volánbusz. Amit a cikkben írsz, szép, és jó, csak épp vidéken csak egy bizonyos hátul végzett törlési funkcióra jó. Én értem, hogy a nyugdíjasokat most kivonjuk az egyenletből, csak épp a Volán számos szolgáltatási területén az átlag lakos sem az app-kártya-okostelefon háromszögben él. Amikor ezt valaki szóvá teszi, a Volánbusz kommunikációjában előjön a nemzetközi partnerétől és a Vitézy-féle BKK-tól átvett tíz méter vastag téglafal. Én is ingyen utaztam kétszer is az út felében, mert a felszállóhelyemen nem volt automata (méretben egyik település sem éppen Vác vagy Gödöllő, ahol felszálltam).
  3) A Siemens Combinóról eddig miért nem írta senki, hogy az utastérben a bűz nem típushiba? Tizenéve élek Pesten, és ez kell hozzá, hogy megtudjam? 😀

  1. Laikus Megfigyelő – Az SMS-jegy jellemzően már a műlt és kivezetés alatt van.
   Abban igazad van, hogy a semminél jobb. A mostani helyzetben szrintem butaság kihagyni a vonaljegyet a MOBILJEGY alkalmazás kínálatából Budapesten.

  2. Laikus Megfigyelő – a Volánbusz kezdeményezése jó. Mivel teljesen megszűnt a helyi és a helyközi járatokon is a jegyértékesítés, így ezt valamivel pótolni kellett. A Volánbusz rettenetesen gyorsan reagált, ezt ki kell emelni.
   Nem kell lenézni a vidékieket. Ott is sokan szeretik a modern technikát és a kényelmet. A MÁV e-jegye is rendkívül népszerű, pedig azt tényleg jellemzően “vidékiek” használják. A Volán jól felismerte, hogy itt a jegy nélkül utazzanak az utasok, vagy aki tud és szeretne az tudjon a mobilján is jegyet váltani.

   Kicsit más, de ma hallottam. A Koronavírus miatt több országban kötelező a közértben a maszk és a kesztyű. A pénztárnál gondot okoz, hogy az emberek nem tudnak mobillal fizetni, mivel az arcfelismerő a maszk miatt nem oldja fel, az ujjlenyomat-érzékelő meg a kesztyű miatt, sőt az éritőképernyőn sem lehet kesztyűben megadni a feloldókódot.. Igen a technikának is van hátulütője 🙂

  3. Laikus Megfigyelő – A tisztaság soha nem volt a BKV erőssége. Nem csak a Combino, a 28-as villamos is pontosan olyan büdös. A fertőtlenítéssel bíztam benne, hogy a takarítás is együtt jár majd, de nem teljesen történt így.
   A 28-as esetében javasoltam Kőbánya és JŐzsefváros vezetésének is, hogy a közteresek járőrözzenek a villamoson és rakják le a büdös, koszos beilleszkedni nem akaró utasokat. Mint anno Tarlósba is belekötöttek az aluljárók kordonozása miatt a jogvédők, itt sem mert lépni senki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .