A BKV érti amit a BKK nem ?

forgalom irányító a Deák térenNagy felháborodást keltett pár hete a közösségi portálra feltöltött képem, amelyen egy BKK – Budapesti Közlekedési Központ feliratú sárga-lila mellényes fiú a Deák Ferenc téren a buszon beszélget a járművezetővel, zárt ajtók mögött, miközben a turisták segítséget szerettek volna kérni tőle, az M3-as metrópótlóval kapcsolatban. A tájékoztatást, mi a megállóban várakozó utasok oldottuk meg. A turisták felszálltak a metrópótlóra.  Az utastájékoztatásra kirendelt úriembert az sem zavarta, hogy látott minket a rossz megállóban várakozni, pedig ez teljesen nyilvánvaló volt. A metrópótlás azóta sem átgondolt a Deák Ferenc téren. Tegnap este is én mutattam meg egy turistának, hogy honnan indul a metrópótló a Nyugat pályaudvar felé. A 9-es busz indulásáról már nem is beszélve. Őszintén, akkora és leküzdhetetlen feladat a BKK szakemberei számára megoldani azt, hogy ha a 9-es busz egyes metrópótlások esetén nem a 9-es, hanem az éjszakai 909-es megállójában áll meg , akkor azt a megállói FUTÁR bemondja? Ez egy egyszerű feladat, amelyet a FUTÁR képes megoldani.

Úgy látszik, ezt a feladatot is a járművezetők kezeli a legjobban. Lassítanak, megnézik, hol várakoznak az utasok és alkalmanként, ha szükséges megállnak a 9-es és a 909-es megállójában is. A kérdés csak az, hogy miért is állnak kint a BKK mellényes fiatalok ??

Lássunk most egy jó példát. Az Örs vezér terén, szerettem volna felszállni a Kőbánya felé induló villamosra. Már a metrón a FUTÁR alkalmazást nézve sejtettem, hogy gond lesz a villamossal, mert 3 perces követést jelzett a FUTÁR, ami vasárnap este ugyan jó volna, de kizárt.  Az aluljáróból kiérve a FUTÁR oszlopon szintén az 1 és a 3 perc múlva történő indulás szerepelt, ami nehezen elképzelhető.  A megálló mellet egy autóbusz ” Mexikói út” felirattal, gondolom, villamospótló. A megállóban várakozunk páran. Mindannyian elmentünk a sárga mellényes BKK munkatárs mellett, de senkinek nem szólt, hogy ne várjuk a villamost, mert onnan nem fog indulni, át kéne menni a szemközti megállóba, mert onnan fordul majd vissza. Miután nagyon gyanús volt a helyzet utaskérdésre, az utastájékoztatásra kirendelt BKK mellényes fiatalember rámutatott a szemközti megállóra, hangsúlyozom nem magától, kérdésre válaszolva.  Átvonultunk  a szemközti megállóba és türelmesen várakoztunk. A fejünk felett a FUTÁR oszlopon jöttek mentek a villamosok, amelyeket mi nem láttunk. Azalatt az 5 perc alatt ameddig vártuk a Kőbánya felől érkező és oda visszainduló villamost a FUTÁR végig hallgatott, egyszer sem mondta be, hogy a villamos innen visszafordul…

1508A meglepetés akkor ért amikor begördült a megállóba Kőbánya felől a 1508-as villamos egy udvarias hölggyel a fedélzetén.  Tájékoztatta a villamoson lévőket, hogy ő innen visszafordul valamint, hogy innen villamospótlóval utazhatnak tovább a mely ha balra néznek épp a megállóban áll.  Az utascsere megtörtént. A villamosvezető hölgy élőszóban a villamoson végighaladva felhívta mindenkinek a figyelmét, hogy a Gubacsi út felé indulunk. Beült a vezetőfülkéjébe és a hangosbemondót használva ismét elmondta, hogy a Gubacsi út felé megyünk. Ajtózárás után látta, hogy egy csoport fut a villamos felé. Udvariasan visszanyitotta az ajtót, megvárta amíg felszállnak. Indulás előtt ismét bemondta a menetirányt, majd várt pár másodpercet, hátha valaki nem erre szeretne utazni. A fedélzeti FUTÁR a következő megállóként az Erzsébet királyné útja aluljárót mondta be kicsit eltévedve, de a járművezető ezt a hibát is korrigálta.  A BKV 1508-as villamosának vezetője tökéletesen oldotta meg azt a feladatot, amelyet a téren álló sárga mellényes BKK-sok feladata lett volna.

Gyakran hallom BKK-soktól, hogy a járművezető nem kötele élőszóban tájékoztatni. Arra a kérdésre viszont még soha nem válaszolt senki, hogy mi a teendő, ha nem működik a FUTÁR és a hangosbemondó sem.  Én már több alkalommal találkoztam olyan BKV járművezetővel aki kijött a vezetőfülkéjéből, sőt néha a busz mellett állva élőszóban hangosan tájékoztatta utasai arról, hogy a külső kijelzők elromlottak és  nem az ott látható végállomás felé halad, ezzel megelőzve az utasok későbbi haragját.  Nem az a feladat, hogy minden lehetőséget felhasználva tájékoztassuk az utasokat a változásokról?

Miért viselkedett professzionálisan a villamost vezető hölgy?

  • Elmondta, hogy a villamos visszafordul
  • Nem csak azt mondta, hogy pótlóbusz közlekedik, hanem azt is, hogy az pontosan honnan indul és, hogy a megállóban áll éppen. Ezzel az utasok pontosan abba az irányba indultak, ahol már várta őket a pótló busz.
  • A villamos teljes hosszában élőszóban felhívta a villamoson lévők figyelmét arra, hogy visszafordul a Gubacsi út felé, Közben válaszolt az utasok kérdésére.
  • Ajtózárás előtt a hangosbemondót használva ismét bemondta, hogy visszafordul, az időközbeni újfelszállók miatt.
  • Tudta, hogy lassú a visszafogás, ezért megvárta a villamosra futó utasokat. Miután azok felszálltak, ismét bemondta, hogy a Gubacsi út felé indul. Aki fut a villamosra, nem biztos, hogy észrevette, hogy a villamos homlokkijelzőjén, nem a megállónak megfelelő menetirány áll.
  • Várt pár másodpercet, hogy aki mégis rossz irányba szált fel, az le tudjon szállni.

Én köszönöm a BKV – Budapesti Közlekedési Vállalat  1508-as villamosát vezető hölgynek, hogy ennyire körültekintően végezte a munkáját.   A  BKK utastájékoztatásért felelős munkatársai sokat tanulhatnának tőle !

Kép: BKK

[wc_divider style=”dashed” line=”single” margin_top=”” margin_bottom=””]

Olvasd el ezeket is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .