A BKK Az Országházat sem kíméli

parlamentMint arról már pár napja kifejtettem véleményemet, a BKK igen intenzív angolosításba kezdett a város területén. Először az aluljárók feliratait kezdte el kétnyelvűsíteni, majd a kettes metró utastájékoztató hangjait. Nem maradtak ki az állomásokon történő tájékoztatást biztosító szövegek sem a vonaton elhangzó hangbemondások mögött. A napokban veszítettük el az ajtózárásra figyelmeztető, magyar nyelvű  utastájékoztató hangot . Helyette kaptunk egy sípolást, mert az nemzetközi. Úgy néz ki A BKK-nak ez sem volt elég. Most  a Nemzet Főterét sem kíméli!  Mint a BKK saját felvétele is bizonyítja már a megállóhelyi táblákon sem elégszik meg a magyar nyelvű megállónév-feliratokkal. Azok mellé is felszereltetett angol nyelvű táblákat. Teszi mindezt nemzeti ünnepünk előestéjén, nemzetünk főterén, a Magyar Parlament mellett pár méterre Szent Koronánktól!

Petőfi és az 1848-as ifjak akik életüket adták nyelvünkért , hazánkért most forognak sírjukban!  A BKK így emlékezik meg az 1848-as tavaszi ifjakról!

Ebben az esetben is jól látszik, hogy nem az esztétikum, nem a tér és az országház szellemiségéhez illő megállótábla elhelyezése volt a lényeg, hanem az angol felirat. A nemzet főtere megérdemelt volna egy esztétikus, formatervezett megállótáblát, sorozat gyártott alumínium helyett…

10 hozzászólás érkezett ehhez : “A BKK Az Országházat sem kíméli

 1. ” Nézz körül a környező országokban, ott felismerték ezt a veszélyt! Még egy angol nyelvű film bemutatása is engedélyköteles. Felirattal is csak 16 éven felülieknek mutatható be moziban! Ez a jelen!”

  Mint pl. Románia, ahol a legtöbb filmet eredeti nyelven adják a TV-ben?

  1. Soha nem jártam Romániában, nem tudok erre válaszolni. A legtöbb környező állam védi saját nyelvét. Úgy tudom Románia is.
   Viszont érdekes, hogy a BKK által mindig példaként emlegetett Németországban sem olyan elterjedt az angolnyelvű utastájékoztatás. A Multikulti központjaként ismert Berlinben is a hozzáférhető adatok alapján csak a nagyobb átszállópontokon van angol utastájékoztatás.

 2. “Soha nem jártam Romániában, nem tudok erre válaszolni. A legtöbb környező állam védi saját nyelvét. Úgy tudom Románia is.”

  Ha nem jártál ott, akkor minek beszélsz olyan ****ságokat, hogy nincsenek angol nyelvű filmek.

  A nyelvet Mo. is védi, lásd pl. a nyelvtörvény. Ez nem tiltja meg az angol nyelvű feliratok elhelyezését.

   1. ” Nézz körül a környező országokban, ott felismerték ezt a veszélyt! Még egy angol nyelvű film bemutatása is engedélyköteles. Felirattal is csak 16 éven felülieknek mutatható be moziban! Ez a jelen!”

    Románia szomszédos ország. Ott nincs ilyen.

    És a többiben sincs, máshol is bemutatható külön engedély nélkül idegen nyelvű film, felirattal vagy anélkül. Ha nem, akkor bizonyítsd az ellenkezőjét.

    1. logikád ésszerű. Budapesthez a legközelebb eső ország Szlovákia. Ott bizony törvény tiltja az idegen nyelvű film pl. angol, szlovák felirattal történő bemutatását is 16 éven aluliaknak, mert nyelvi fejlődésüket negatívan befolyásolhatja.

 3. Végre valami amit jól csinál a BKK! Csak így tovább, egyszer mi is csinálhatunk valami jót, amit a szomszédos országok követhetnek!

  1. Nóra – Nem hiszem, hogy követnék. Hidd el a legtöbb helyen botrányba fulladna. Nem véletlenül nem erőltetik a hangos utastájékoztatást sem.

 4. Nem hiszem el, hogy valaki felháborodik azon, hogy egy nagyvárosban az aktuális világnyelven is elérhetőek lesznek a megállónevek és egyebek.

  A nem magukba zárkózó és nem provincialista országokban ez a normális, ember! Hogy jön ide Petőfi, meg nemzeti ünnep, meg korona, meg anyám tyúkja? Te jóságos ég…

  1. Albert – itt nem tájékoztató táblák kihelyezéséről van szó, hanem kétnyelvűsítésről, ami teljesen más! Nevezhetnénk akár erőszakos angolosításnak is azt amit a BKK csinál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .