A BKK a MÁV és a Jövő

mavAz elmúlt napok hírei arra engednek következtetni, hogy késve is de megvalósulhat Budapesten is az elektronikus jegy és bérlet rendszer és a FUTÁR üzembe helyezésével a teljes elektronikus (digitális) forradalom. Ennek részleteit a BKK nagyon titkolja, így ismét csak a sötétben tudok  tapogatózni. A múltkori adatvédelmi aggályok után, most nézzük inkább a mindennapi lehetőségeket, akadályokat. Szeretnék a lehető legnagyobb mértékben a kézzelfogható dolgok talaján maradni, ezért egy konkrét helyzetet próbálok meg megvizsgálni, a hozzáférhető információk alapján.  Először nézzük az elektronikus forradalom tényeit. Pillanatnyilag kiépítés alatt áll a FUTÁR, amely az utasok pontos tájékoztatását célzott szolgálni, illetve elindult az elektronikus jegyrendszer bevezetésének előkészítése. Szintén ide kapcsolódhat az a tény is, hogy az év végén elindul az első városi vasút jellegű szolgáltatás is Kőbánya-Kispest és Kelenföld vasútállomás között,  amely továbbfejlesztése, bővítése az eredmények függvényében valósulhat meg. Szintén hangsúlyt kap az intermodalitás, a különböző közlekedési eszközök közötti átjárhatóság és nem utolsó sorban az elektronikus beléptetés kiépítése. A fentiekre lehet jó példa a Liget tér, vagy ahogy azt a BKK hívja ” Kőbánya alsó vasútállomás”.

kaLássuk előbb a Liget téren a közeljövőben várható beruházásokat. A BKK információi szerint októberben végre megkezdődik a 3-as villamos  vágányfelújítása. Ennek része lesz a Liget téri villamosmegálló teljes átépítése. A jövőben középperonos , fedett villamosmegálló épül , modern hangos és szöveges utastájékoztatással. A megállóban pillanatnyilag irányonként egy FUTÁR kijelző található, amelyek 4 sorosak és ma  még nem üzemelnek. Itt a következő villamosok állnak meg :  3, 62, 62A, 28, 28 A Időnként megjelenik egy eltévedt 37A villamos is.  Tudni kell hogy a 3/62/28 villamosok általában konvojban közlekednek. Ezek legközelebbi indulási ideje meg is tölti a FUTÁR kijelzőt. Egyéb információ közlésére már nem ad lehetőséget.

Az év végén kezdődő MÁV vasútállomás felújításoknak részét képezi Kőbánya alsó vasútállomás teljes felújítása és modern utastájékoztató eszközökkel történő felszerelése. Az akadálymentesítés részeként üzembe helyezik a felvonót. Sajnos részletes felújítási tervet nem sikerült találnom a világhálón. A vasútállomásról tudni kell, hogy maga a peron és a vágányok a  tér felett helyezkednek el és csak a vasútállomáson keresztül közelíthető meg. Ez az adottság remek lehetőséget biztosíthat az elektronikus beléptetésre, ellenőrzésre. Az elmúlt hetekben a meglévő  2 jegypénztárt kiegészítették  két multifunkciós jegykiadó-automatával . Itt senki sem hivatkozhat arra, hogy nem tudott jegyet váltani!

Szintén tervben van a buszvégállomás teljes átépítése és főként  közelebb helyezése a villamos illetve a vasúti megállóhoz. Uniós forrásból már egy éve zajlik a multimodális csomópont tervezése. A cél az egységes közösségi közlekedési rendszer kiépítése. A felszabaduló helyen az önkormányzat parkot létesítene. A multimodális központ akadálymentesen megközelíthető lesz a Kőrösi Csoma sétány felől.

lt13A fenti információkkal a BKK és a MÁV szakembereinek is rendelkezniük kell, pillanatnyilag én mégis úgy látom, hogy a szakaszos megvalósítás mintha a közös ismeretek teljes hiányában történne. Miért írom ezt?  A villamos megállóban a négy soros kijelző csak a villamos indulási időpontjait képes jelezni.  A buszvégállomáson egy darab FUTÁR kijelzőt láttam, ami még az összes induló autóbusz indulási idejét sem képes jelezni. Még a buszról a villamosra történő átszállást sem segíti a FUTÁR, mivel helyhiány miatt azok feltüntetése  lehetetlen. Már az első pillanatban  jeleztem, hogy a kijelzők méretezése és kihelyezése erősen elhibázott. Hol van itt az intermodalitás ? A FUTÁR pillanatnyi tudásom szerint nem fogja jelezni a vonatok indulását. Kőbánya alsó esetében nem szabad megfeledkezni arról, hogy a belvárosba jutás leggyorsabb módja a vasút. Menetrend szerint 12 perc, míg a 9-es busszal eljutni a Nyugati pu.-ig fél óra. Ebből adódóan a villamosmegállóban nagyon fontos információ, hogy a busz, vagy a vonat felé induljon el az utas. Ennek hiányában értelmetlen intermodalitásról beszélni. Ennél már csak az a rosszabb, hogy a buszról leszállva sem   látható a villamosok indulása és a villamos mellett állva sem tudhatom, hogy mikor indul majd busz.  Lehet én vagyok az egyetlen aki annyi pénzért, mint amennyibe a FUTÁR kiépítése került, értékelhető tájékoztatást várok.. Mivel nem kis Uniós pénzből valósulhat meg az intermodális csomópont, a vasútállomáson is fontosnak gondolom a buszok és a villamosok indulási idejének jelzését.

[soliloquy id=”2164″]

Most jön a nagy kérdés. Mivel nem látom jelét a a BKK és a MÁV együttműködésének, felmerül bennem, hogy mi lesz az E-bérletek bevezetése után? Amennyiben a két társaság nem használ majd azonos rendszert az átjárhatóság lehetetlen lesz és ebből következően  meg is szűnhet. Ez nagyon ellentétes a világban körülöttünk tapasztalható iránnyal. Legutóbb épp Pozsony és a környező járások vezették be az integrált közösségi közlekedést, amely révén egy bérlettel lehet utazni busszal, vonattal és az érintett települések helyi járataival. Ott már nem csak a főváros közlekedéséről beszélünk, hanem a főváros és több város közötti és helyi közlekedésének egységesítése történt meg.

Budapest adottságai nagyon jók. Sokan utaznak peremkerületekből vonattal a központ felé. Ezt nem volna szabad leépíteni. Én sokkal jobban örülnék,  ha a közlekedési rendszer kibővülne , egységesülne és logikus, követhető rendszerré alakulna át.  Visszatérve a Liget térre. A vonalon mint Kőbánya alsó, mint pedig Zugló vasútállomás adottságai miatt remekül alkalmas beléptetőkapuk kiépítésére. Mindkét megállóhely magasat fekszik és csak egy irányból közelíthető meg. Ezt ki kéne használni.  A vonatok esetében jó volna egy könnyen átlátható számozást bevezetni a Budapesten belüli  célpontok elérése érdekében. Bevallom  a vonatokat én csak a Nyugati felé utazva használom, mert nincs türelmem böngészni a menetrendet, hogy melyik vonat áll meg Kőbánya alsón . Ezzel nem vagyok egyedül.


[nggallery id=2]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .