A Baross utcai közlekedés

83_kalvinA tegnapi napon, vagyis 2013. március 1.-én lépett érvénybe a BKK módosított menetrendje, amelynek célja a kiegyensúlyozott közlekedés biztosítása minden útvonalon.  Nagy érdeklődéssel böngésztem a meghirdetett menetrendet, mivel gyakran utazom keresztül a VIII. kerületi  Baross utcán és eddigi tapasztalataim nem voltak túl pozitívak.  A Baross utca teljes hosszában két  viszonylat igénybevételével utazhatunk. Ezek a 83-as troli, amely az Orcy tér és a Kálvin tér között közlekedik, valamint az 109-es busz Kőbánya alsó vasútállomás és Óbuda Bogdáni út között. A két viszonylat megállói azonosak. Lássuk mit  is ír a menetrend. Most szombat délelőtt 10 óra van. Nézzük a Kálvin téri megállót. A Kálvin térről  az első  83-as troli  10 óra 02 perckor indul. Az első 109-es autóbusz ugyan ezt a megállót 10 óra 02 perckor  hagyja el. Az én egyszerű kérdésem csak az, ebből hogy lesz egyenletes közlekedés? A két jármű mivel azonos időpontban indul az első megállóból, így nagy valószínűséggel az összes többi megállóba is azonos időpontban fog megérkezni. Magyarul a teljes Baross utcai szakaszon konvojban fognak közlekedni!  Van ezzel még egy probléma, tapasztalatom szerint a Kálvin téri megállóban a 109-es autóbusz mindig kikerüli az ott várakozó 83-as trolit. Miután az 109-es halad elöl és utána pár méterrel jön a 83-as troli, így logikusan az elöl haladó fogja összeszedni a Baross utcai utasokat és a mögötte haladó troli, meg kihasználatlanul éri el az Orczy téri végállomást.  Azon kívül, hogy a troli kihasználtsága így nagyon alacsony, az előtte haladó 109-es busz viszont általában zsúfolt, hiszen azok is ezt a viszonylatot választják, akik csak a Baross utcán tennének meg 2-3 megállót. Az esti órákban nagyon gyakori a túlzsúfolt 109-es autóbusz a Harminckettesek tere és a Kálvária tér közötti szakaszon, ahol ezt a forgalmat a tehermentesítőként működő  83-as trolinak kéne lebonyolítania. A menetrend (képek alul) alapján a 83-as trolinak általában 2 perccel kéne korábban indulnia a Kálvin téri végállomásról, de valójában a 109-es busz a legtöbb esetben a megállóban kikerüli a trolit és előtte halad végig a Baross utcán.

Mi a megoldás?  A Futár projekt keretében az idén már a diszpécsernek pontos adatai lesznek az egyes járművek helyzetéről. Ezt kihasználva automatizálható lenne a trolik indítása. Mondjuk a Kálvin téri troli mindig akkor indul amikor a 109-es beáll az Astoria megállóba. Ezzel elérhető, hogy a Baros utcai utasokat a troli szedje össze a 109-es  megérkezése előtt. Ez növelné a troli kihasználtságát és csökkentené az 109-es zsúfoltságát.  Mivel az 109-es Óbudáról érkezik, ezért nehéz kiszámítani a pontos Kálvin téri érkezését és az alapján összeállítani a 83-as menetrendjét. Erre megoldás a 109-es busz helyzetéhez viszonyított indítás! Egyszerű szabály, szerintem jól használható.

utvonal_tekep_kicsiAki számára még nem teljesen egyértelmű a probléma az nézze meg a fenti rajzot. Az ábra a belváros felől kifelé tartó járművek útvonalát és megállóit ábrázolja. A Kálvin  tértől indulva az összes megálló azonos, kivéve a troli megfordulásához szükséges hurok miatti kitérőt az Orczy téren.  Ebben az irányban a legleterheltebb megálló a körúti Harminckettesek tere, ahol a körúti villamosokról sokan folytatják útjukat a külváros felé. Az átszálló utasok egy része csak a közeli lakótelepre igyekszik és két megálló után már célhoz is ér a Koszorú utcai megállónál. A problémát épp ők jelentik. Ha a menetrendet betartva és a logikát követve érkeznének a járművek a Harminckettesek terére akkor a két megállónyit utazók felszállnának a trolira és a megállóban csak azok várakoznának tovább akik az Orczy téren túlra igyekeznek.  Amikor a két jármű fordított sorrendben érkezik, akkor bizony a megállóban várakozó 30-40 ember egyszerre szeretne felszállni a 9/109-es autóbuszra és a mögötte érkező troli kihasználatlanul gurul el a végállomásra.  A két jármű kihasználtságát és az utasok komfort érzetét lehet javítani azzal, ha minden esetben a Troli indul el előbb a Kálvin téri megállóból, ahol az esetek nagy részében bent áll amikor a 9/109 megérkezik oda.  Természetesen ugyan ezt meg kéne oldani befelé menet is. Ott a körúti villamosra igyekvőket kéne a 83-as trolinak elszállítani az utána érkező Óbudáig közlekedő 109 -es busz előtt.


[nggallery id=3]

Kép: nyolcadikkerület.blogspot.hu

Video: hampage

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .