A 100E egyszerűbben

Már eltelt pár hónap az új reptéri járat elindítása óta és rengeteg tapasztalat gyűlt össze. A járat népszerű és úgy néz ki , most a metrópótlás idején még kihasználtabb lesz. Senki sem szereti az átszállást, a csatlakozó jármű megállójának keresését, főként egy idegen, ismeretlen városban. Én továbbra is kitartok amellett, hogy a különdíjas viszonylatot annak megfelelően, külön jelöléssel kell ellátni és nem szabad azt a “bérletes” viszonylatokkal látszólag azonosan közlekedtetni, mert ez félreértésekhez vezethet. Erről ide kattintva olvashatsz többet. Most nézzük  mi okozot problémát eddig a reptéri járaton. Én elsőként a nem megfelelő járműveket  emelném ki. A BKK mintha nem venne tudomást arról, hogy a turisták csomagokkal utaznak. Nagy bőröndökkel, amelyeket nehéz mozgatni, főként a szűk folyosókon. Az üléssorok közé beemelni nem lehet azokat, tehát még szűkebb lesz a közlekedő folyosó. Egy ilyen “bőröndös”járaton az elsőajtóvás bevezetése meggondolatlanságraa utal. Hiába állítana a BKK forgalomba tágas , sok pakolóhellyel felszerelt járműveket, ha mindenki  1 ajtót használva száll fel a buszra és végig vonszolja a bőröndjét azon.   Hol széll fel a legtöbb utas. Teljesen érthető módon a két végállomáson.  Ebből adódik, hogy a megoldást is ott kell keresni. A kiindulási alap az, hogy a BKK ragasztkodik a felszállás előtti jegyellenőrzéshez. Az emelt díj arra a feltételezésre  épül, hogy az utas a kényelemért hajlandó többet fizetni. Fordítsuk meg! A BKK a plusz bevételrt biztosítson plusz kényelmet. Konkrétan egy légkondicionált várót a repülőtéren. Miért?   A repülőtéri járat végállomásán kialakítható lehetene egy zárt, kényelmes utasváró, ahová csak a viteldíj kifizetése után lehetne  belépni.  Metrókapukat már rendeltünk. Elég volna a bejárthoz 2 darab kaput felszerelni, a képen is látható jegyértékesítő készülékkel összekapcsolva. Jön a turista, bankkártyát érint, jegyet kap és kinyílik az ajtó. A hűtött/fűtött kényelmes váróban várja a buszt, amely a váró oldalához áll ajtót nyit . Az ajtónyitással párhuzamosan nyílnak a váró beszálló (peron) ajtajai is és a metrobuszokhoz hasonlóan a busz összes ajtajánál fel tudnak szállni az utasok. Ez jelentősen gyorsítja a beszállást és a járművezetőt sem terheli jegyértékesítéssel!

A budapesti 100E jelzésű autóbusz a Deák Ferenc tér és a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 2-es termináljaközött közlekedik. A viszonylatot a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megrendelésére a VT-Arriva üzemelteti. A járatot kizárólag 900 forintos jegy (repülőtéri vonaljegy) váltásával lehet igénybe venni, az arra jogosultak díjmentesen utazhatnak rajta. (Wikipedia)

Természetesen tisztában vagyok azzal , hogy a BKK nem szeret költeni a kényelemre, mégha az esetünkben megtérülő befektetésnek is tűnik, ezért ezt alapul véve nézzük miben tudjuk tehermentesíteni a járművezetőket. Ma a jegyellenőrzés és a jegyértékesítés is feladatuk. Van egy olyan érzésem, hogy a Közlekedő Tömeg nyomására a forint mellett még eurot is kell majd kezelniük, ami véleményem szerint teljesen felesleges és meggondolatlan lépés lenne. Miért?  Nincsenek pontos adataim, de mára már nem jellemző a repülőjegyek készpénzes értékesítése. Az utasok általában interneten váltanak repülőjegyet és bankkártyával fizetik azt.  Én ezt venném alapul és kizárólag a bankkártyás jegyértékesítést támogatnám, teljesen önkiszolgáló rendszerben.  Aki ismer tudja, hogy nem szeretek távoli példákat  mondani, mindig térségünk városait veszem alapul. Prága. Ez a város velünk együtt fejlődött és hatalmas turistaáradattal bírkózik meg . Szerintem érdemes lenne ezt a példát követni. Igaz náluk ismeretlen az elsőajtózás, hiszen a hatékonyság a fontos és nem az utasok folyamatos  zaklatása. Prága pár éve kezdte el bevezetni a képeken is látható kártyás önkiszolgáló  jegyértékesítést a turisták miatt. ezek a sárga  jegyértékesítő készülékek, hasonló méretőek mint a mi sárga jegykezelőink. Könnyedén elhelyezhetőek a járműveken.  Ez tökéltes megoldás lenne a 100E esetében is, hiszen ott kizárólag  egy féle jegyet kell értesíteni (900 Ft) és ez egy érintésssel megoldható. A turista felszáll, érint és elveszi a jegyet! A járművezető meg csak figyeli a műveletet. Az utasok jelentős része úgyis még a megállóban vált jegyet a kihelyezett automatákból, a maradék meg ezt megtehetné egy érintéssek a felszálláskor.

kép: denníkcz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .