75 és 72-es troli a Liget térig

Vitézy Dávid is kiáll a trolihálózat fejlesztése mellett és egy posztot tett közzé e témában Facebookján. A kommentek között Weisz Gábor  felvetette a 75-ös troli végállomásának áthelyezését a Puskás Ferenc Stadiontól  a Liget téri buszvégállomásra, hivatalon nevén Kőbánya alsó vasútállomásra.   Többször volt már téma a trolisítás és mindig a 9-es busz merült fel elsőként, hiszen az eredeti viszonylat (Liget tér-Deák tér) jelentős részén (Üllői út-Baross utca- Kőbányai út) az autóbusz felsővezeték alatt közlekedik. Valamiért a 75-ös troli kőbányai kapcsolata fel sem merült bennem, miközben a vonal meghosszabításához alig van szükség felsővezetéképítésre.  A 9-es busz trolisítása több elfogadott városfejlesztési elképzelés része. A Liget tér a Pongrác úti troligarázstól  pár száz méternyi távolságra van, tehát a trolisított 9-es esetében a buszok költséghatékonyabban juttathatók el a Pongrác úti kapcsolaton keresztül éjszakai pihenőhelyükre, mintha vissza kéne menniük a Kőbányai úton és a Hungária körútán át jutnának el oda. Tehát feltételezhetően ez az üzemi kapcsolat kiépülne, ezzel létrejönne a mai 75-ös troli Liget térig történő meghosszabbításához szükséges felsővezeték.

Milyen előnyökkel járna ez a meghosszabbítás?  Közvetlen, gyors  kapcsolat jönne létre Kőbánya központja és a Hősök tere (M1 metróvonal)  között.   A 75-ös trolibusz útvonala optimális  állapotot feltételezve jelentősen gyorsabb mint a 9-es busz vagy a 3-as villamos az M1 metróvonal  elérését figyelmbe véve.  A vázlatra tekintve jól látható, hogy  a környéken sok a kizárólag garázsmenetre használt felsővezeték, amelyen a járművek utasok nélkül közlekednek, míh a kékkel jelölt szakaszok kiépítésével a garázs bejáratáig ( Pongrác úti lakótelep) utasokkal közlekedhetnének a trolibuszok.  
A meghosszabbított 72-es troli, feltételezésem szerint azért közlekedik hétvégenként az Orczy térig, mert ott biztosított az akkumulátorok töltése. Amennyiben megépülne a 75-ös troli garázs és a Liget tér közötti szakasza a 72-es trolibusz is fordulhatna a Liget téren, hiszen akkumulátorai ott is tölthetővé válnának.    A 9-es és a 95/195-ös buszok is jó kihasználtsággal közlekednek, tehát a kapacitás bővítése , főként a 2020 februárjában megnyíló operaházi új játszóhely és műhelybázis miatt szükségessé válhat. Későbbi időpontban a Közlekedési Múzeum és a Levéltár átadása szintén több utast vonz majd erre a szakaszra és itt még nem is vettem figyelembe a 400 lakásos új kínai lakóparkot a Mázsa téren mintahogy az úja sportuszodát és sportcsarnokot ugyanitt.

Rendszeresen felhívom a figyelmet arra, hogy a vonalvezetés és a megállókiosztás , sok esetben  még 2020-ban is az 1960-70-es évek gyárfejlesztéseit követi.  Erre remek példa a Kőbányai úti villamos, amely sokkal gyorsabban haladhatna pár megálló elhagyásával és a meglévők jobb elhelyezésével. A gyorsabb közösségi közlekedés, vonzóbb is ! A trolihálózat sajnos folyamatosan a mi is legyen vele stádiumában van. Egy vezető sem  merte komolyan fejleszteni…  A legutóbbi időben jelent meg a 72-es troli az Orczy téren, ami egy lépés előre, de valójában az érintett utasok nem ismerik és rosszul időzítve indulnak a járművek. Gondot okoz a végállomásozás , hiszen nem ennyi járműre tervezztték az Orczy téri végállomást. A Liget téren  egy nagy alapterületű végállomás áll részben kihasználatlanul, ami kínálja a 72,75-ös troli esetében is az itteni végállomásoztatást.

A Puskás Ferenc Stadionnál várható irodaház építés is indokolja majd egy új végállomás keresésének fontosságát, Hiszen ha a  metró épületének helyén építkezni kezdenek, akkor az zavarni fogja a mai  végállomási rendet. A képen a tervezett irodaházak elhelyezkedése látszik a metróállomás felett ( beépítési terv, Képtér Építésziroda kft).

Összegezzük:

 • Az Orczy téri trolivégállomás kapacitása nem elegendő a 83/72 trolik végállomásoztatására és a 9-es busz fogadására.  A kerület  szertné felszámolni az ottani végállomást, a 83-as Népligetig közlekedtetésével.
 • A 72-es áthelyezehtő lenne a Liget térre. Felsővezeték csak egy rövid szakaszon hiányzik.
 • A 75-ös troli végállomásoztatása a Puskás Ferenc Stadionnál szintén nehézkes és az új irodaház építése is csak nehezíteni fogja ezt. A  Stadionok és a Pongrác úti troligarázs között ma is van felsővezeték, tehát csak a Pongrác úti lakótelep  és a Liget tér között kell megépíteni azt.   Az önjárásra is képes trolibuszok végállomási töltése miatt célszerű megépíteni a troligarázs és a Liget téri végállomás közötti  vezetékszakaszt. 
 • Az vonalvezetés miatt a garázsmeneti járatok szinte a garázs bejáratáig -Pongrác úti lakótelep- tudnak utasokat szállítani, nincs üres menet. 
 • A megépülő új felsővezeték lehetőséget biztosít a 9-es trolisítására is.
 • A Liget téri buszvégállomás jelentős kihasználatlan kapacitással rendelkezik, tehát a  két új viszonylat végállomásoztatása megoldható lenne. Mivel a buszvégállomás felújítása nepirenden van, így célszerű már a  két új troliviszonylattal is számolni a tervezésnél.

Felvetődött a kérdés, hogy mi legyen a 95-ös busszal.  Kőbányán már régebben felmerült a Kistorony park és a Pongrác úti lakótelep mélyebb feltárása . A volt Északi Járműjavító területén is új utcák nyílnak, melyek lehetőséget adnak egy új, hatékony vonalvezetés kialakítására. Így a 95-ös egy helyi, míg a 75-ös egy kerületközi gyorsjárat lehetne némi megállóritkítással.

Képek : közlekedes,Wikipedia Beépítési terv : Képtér Építésziroda kft.

Kőbánya villamosvonalai
Merre érdemes fejleszteni a kerület villamoshálózatát? Hogy lehetne kihasználtabb a 37-es villamos. Esetleg egy körjárat? Hogyan gyorsítható a 28-as villamos?
Miért van szükség két kijáratra a Liget téren
A MÁV megállóhely fejlesztésének lehetőségei.
caf_rovid (Wikipedia)
CAF a 28-as viszonylatra
Lassan elészül az új Egészségház a Bajcsy kórháznál. Sok nehezen mozgó utast kell majd elszállítani. Szükséges volna akadálymentesíteni!

10 hozzászólás érkezett ehhez : “75 és 72-es troli a Liget térig

 1. A Pongrác úti garázs miatt racionálisnak tűnik az ötlet, de nem számol a Pongrác út igen szűk keresztmetszetével. Csúcsidőszakban (8 előtt, 5 után) állandó a dugó. A garázsmenetet a hajnali és késő esti órákban nem érinti.

  “Közvetlen, gyors kapcsolat jönne létre Kőbánya központja és a Hősök tere (M1 metróvonal) között.”

  Nem lenne sem közvetlen (nagy kerülő), sem gyors (dugó a Pongrác úton).

  Erre a célra a 95/195 busz a Kerepesi út – Dózsa Gy. út a (PF Stadion előtt!) – Hősök tere útvonal alkalmasabb lenne.

  Bár nem hiszem, hogy a Dózsa Gy. út PF Stadion előtti szakaszának tömegközlekedésével számol a BKK, hisz most alakítottak ki az egyik sávból kerékpársávot. Egy a Thököly útnál hirtelen elenyésző kerékpársávot, mondjuk onnan csak két sarok a Városliget, addig majd a foguk között a bringákkal teleportálnak a bringások, vagy valami ilyesmire gondolhattak. 🙂

  “A volt Északi Járműjavító területén is új utcák nyílnak, melyek lehetőséget adnak egy új, hatékony vonalvezetés kialakítására.”

  A vasútvonalak határt szabnak a lehetőségeknek.

  Mindenesetre pozitív fejlemény, hogy legalább valami ötletelés van! 🙂
  Szerintem a MÁV megkerülhetetlen Kőbánya közlekedésének kérdésében.
  Az, hogy trolin vagy CNG buszon várunk a dugóban már majdnem mindegy!

  1. WIC A dugó mindenhol állandó. A 9-es busznál felesleges a menetrend, hiszen minden nap jön az üzenet a BKK-tól, hogy dugóban áll.
   Liget tér- Deák átlag 40 perc a dugó miatt.
   A 3-as villamos nem áll dugóban, mégis 40 perc.
   A 95-ös ugyan araszol de 95+75 így sem több 30 percnél ha nem kell átszállásra várni.

   A trolisítás azért jó, mert lényegében van felsővezeték és van egy részben kihasználatlan végállomás. A Stadionoknál meg drága a hely..

  2. WIC a MÁV teljesen más kérdés. Sokat segítene a harmadik és negyedik vágány megépítése a Köki-Nyugati között. Törökőr és Városliget megállók mihamarabbi megépítése.

   Hosszútávon a vasút föld alatti vezetése lenne a megoldás.

   ÉJJ- esetében alagutas árvezetéssel számolnak. Vicces, hogy az Őrháznál kerékpárutat vágnának a vasúti töltésbe, miközben az autós átvezetés lenne hasznosabb.

 2. “Őrháznál kerékpárutat vágnának a vasúti töltésbe, miközben az autós átvezetés lenne hasznosabb.”

  De gondolom drágább + a kapcsolódó úthálózat fejlesztésének költségei.
  Első körben legyen TÖBB kerékpáros/gyalogos áttörés + az ezekhez igazított tömegközlekedési megállók.
  Lényeg, hogy ne legyenek a vasútvonalakkal elhatárolt, “pangó”, zsákterületek a fejlesztési területek szomszédságában.

  1. WIC a Korponai utca 2×2 sávot is elbírna. A vasút rengeteg használaton kívüli vágánya is ott van az utca mellett. A raktárépületekről nem is beszélve.
   Ha már áttörünk egy vasúti töltést a Hungexpo felé, szerintem azt az autók számára is meg kéne nyitni, nem csak a kerékpárosok számára.

   Tervben van a 100a több helyen történő áttörése, de sajnos pl a Liget vagy Állomás utcánál már szintben keresztezné a vasútat a közút, pedig ott lenne értelme.

   Az Északi Járműjavító esetében a Horog utca, Zách utca felé volna értelme áttörni a vasúti töltést.
   Itt figyelembe kell venni az új vasúti megállóhelyet is a múzeum mögött.

 3. Féltik a Liget teret a “kábel-Bábel”-től!

  https://www.kobanya.hu/docs/kobanya/hu/news/194211.pdf?v=7a1bd73c9901344ddad9a162eb1b10d8

  A 8. oldalon.

  “A Szent László-templom tervezőjének, Lechner Ödönnek az építészeti munkássága ugyanis szerepel a világörökségi cím várományosainak
  listáján.
  „Az UNESCO 2021-ben dönt, amiről a BKK, a BKV és a tervezők sem
  tudtak” – jegyzi meg Somlyódy Csaba, hozzátéve, hogy azt szeretnék elkerülni, hogy a felsővezetékek kiépítésével egy kábel-Bábel alakuljon ki
  a téren.”

  1. Winter is coming – Én nem fogom megérteni, hogy a trolisítást egy olyan politikus ellenzi aki abba a családba tartozik akik a fővárosban , első lépésként klímavészhelyzetet hirdettek.

  2. A kábelbábellel lesz a legkisebb gond ezzel az egész projekttel.

   Az indexes topikban korábban valami bennfentes írta, hogy állítólag eleve nem is akarják a Liget téri-Szent László téri 9-es hurkot kiépíteni, feltételezem, a költségek miatt, csak a vasúti hídig a Könyvestől. Az is elhangzott ott, hogy nincs is elég troli a népligeti szárnyvonalhoz is meg ehhez, hiába írja itt pl. az újság. Egyébként teljesen nonszensz, hogy erről a BKV meg a Kőbányai Önkörmányzat között semmiféle kommunikáció nem volt! Így elég nehéz lesz bármi is.

   Simán lehet az is szerintem, hogy a COVID meg a metró felújítás miatt csak a népligeti szárnyvonalat csinálják meg és Kőbányára megmarad 9-es a busz, ahogy eddig, egyébként még mindig ez lenne a legértelmesebb opció. A szép-új troli nem fog javítani semmin, a dugó meg a menetidő marad, sőt, idővel az is szarabb lesz persze, pont a troli miatt, közben meg Óbudának is annyi, a levegő meg nem a buszok miatt szar főleg, hanem a dugók miatt. A villamos középpályásítása sokkal-sokkal nagyobb előrelépés lehetne a rendezés felé. De eleve minek csinálnák meg ilyen sürgősen, ha a következő X évben teljesen szét kell(ene) kapni az egész Kőbányai utat az Orczyig? A többiről, konkrétan az ideális rendezésről nem is beszélve. Tákolás az egész, a villamoshoz a Kálvinig meg kellene hosszútávú vízió, főleg a Józsefvárosban, dehát az a jelenlegi helyzetben végképp katasztrófa, elvannak a krízissel meg a sárdobálással.

 4. Pár éve a Hősök terét féltették a trolivezetékektől, de győzött a józan ész! 🙂

  1. Winter is coming– a fotózásnál tény, zavaró a felsővezeték. A templomot nem is érinti. A buszok a Polgármesteri hivatal épületét sem érintik, hiszen a a KŐrösi CSoma Sándor űton a villamosmegálló után ” U ” kanyart téve haladnak a végállomás felé. A templom előtt csak a villamos halad el.Természetesen fontos, hogy a tápkábelek a föld alatt fussanak és csak az üzemi vezetékek legyenek láthatóak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .