62A villamos az Ecseri útig

Miért van különbség két metróállomás között? Miért van az, hogy a két körülbelül azonos távolságra lévő metróállomás megközelíthetőségét nem azonosam biztosítja a BKK?  A közösségi közlekedésben különböző prioritások  vannak. A járműtípusok nem egyenrangúak, hanem egymásra épülnek.   Egy város  legnagyobb sebességű és a legtöbb utast szállító hálózata mindig a metróhálózat. Ezt követi a szintén sok utast szállító villamos majd az ezekre ráhordó autóbuszvonalak zárják a sort.  Az utóbbi időben megjelentek a mikromobilitási eszközök ( roller, BUBI..) melyek az utolsó kilométer megtételére szolgálnak.

Kőbánya két metróvonal között helyezkedik el, melyeket kisebb ívben a 3-as villamos (Örs vezér tere- Ecseri út , míg nagyobb ívben a 85-ösz busz  ( Örs vezér tere – KÖKI) köti össze. Ennek a két viszonylatnak fontos ráhordó szerepe van.  Ezért számomra kicsit érthetetlen, hogy a kisebb íven közlekedő villamosok közül az egyik nem éri el az Ecseri út metróállomást. Ez a 62A.

A 62-es villamos útvonala a Blaha Lujza tértől a Kőbányai úton , Liget téren át a 3-as villamos vonalán halad , majd 69-es viszonylatba csatlakozva éri el Máv telepet.   Csúcsidőn kívül 62A számmal közlekedik a villamos Máv telep és a Liget tér között. A 62A betétjárat egész nap a 62-vel párhuzamosan is közlekedik.

Ez a 62A villamos , az Ecseri út metróállomás felé. A következő megálló : Kocsis Sándor Sportközpont.

A 62-es villamos  is mint minden hosszú vonal , több szakaszon “helyi” viszonylatként működik, míg ezzel párhuzamosan kerületeket összekötve szolgálja ki a távolabbi pontra utazókat. Kőbányai szempontból a 62-es villamos “helyi” igényeket kielégítő szakasza az Örs vezér tere- Liget tér szakasz. A liget tér Kőbánya egyik legfontosabb közlekedési csomópontja, ahová sok busz, villamos , vonat fut be. Lényegében Kőbánya központja. Számomra ezért érthetetlen, hogy a Liget térről miért egyenlőtlen a két, már említett metróállomás elérhetősége. Mig a Liget térről az Örs vezér tere a 3/62/62 villamossal is megközelíthető addig a hasonó távolságra lévő ( ha nem közelebbi)  Ecseri út csak egy , a 3-as viszonylattal érhető el. Erre az igazságtalan egyenlőtlenségre már korábban is felhívtam a figyelmet.

Az M2- vel , amely a végállomásról  már tömötten indul, az M3 külső szakaszán nincs jelentősebb utasforgalom, tehát ésszerű lenne  a kőbányai utasokat az M2 helyett az M3 irányába terelni. Erre jó megoldás lenne, ha a 62A az Ecseri útnál fordulna! 
Aki gyakran utazik kőbányán az tudja, hogy a 62A forgalma azért kisebb  mert az M3 metró vagy a Kínai negyedbe utazók már az Élessaroknál is inkább megvárják a 3-as villamost és nem szállnak fel a 62A-ra.

Én úgy látom, hogy amennyiben a 3 és a 62A  is összekötné a két metróállomást, akkor sokkal egyenletesebb lenne a két viszonylat kihasználtsága.

Természetesen itt is igaz az amit a baross utcán közlekedő viszonylatokról szoktam írni, ne konvojban közlekedjenek a járművek. Valami rejtélyes oknál fogva a Baross utcai busz+trolik és a Kőrösi Csoma Sándor úton közlekedő villamosok is mindig konvojban haladnak.

2 hozzászólás a következőhöz: “62A villamos az Ecseri útig

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.