62A villamos az Ecseri útig

Miért van különbség két metróállomás között? Miért van az, hogy a két körülbelül azonos távolságra lévő metróállomás megközelíthetőségét nem azonosam biztosítja a BKK?  A közösségi közlekedésben különböző prioritások  vannak. A járműtípusok nem egyenrangúak, hanem egymásra épülnek.   Egy város  legnagyobb sebességű és a legtöbb utast szállító hálózata mindig a metróhálózat. Ezt követi a szintén sok utast szállító villamos majd az ezekre ráhordó autóbuszvonalak zárják a sort.  Az utóbbi időben megjelentek a mikromobilitási eszközök ( roller, BUBI..) melyek az utolsó kilométer megtételére szolgálnak.

Kőbánya két metróvonal között helyezkedik el, melyeket kisebb ívben a 3-as villamos (Örs vezér tere- Ecseri út , míg nagyobb ívben a 85-ösz busz  ( Örs vezér tere – KÖKI) köti össze. Ennek a két viszonylatnak fontos ráhordó szerepe van.  Ezért számomra kicsit érthetetlen, hogy a kisebb íven közlekedő villamosok közül az egyik nem éri el az Ecseri út metróállomást. Ez a 62A.

A 62-es villamos útvonala a Blaha Lujza tértől a Kőbányai úton , Liget téren át a 3-as villamos vonalán halad , majd 69-es viszonylatba csatlakozva éri el Máv telepet.   Csúcsidőn kívül 62A számmal közlekedik a villamos Máv telep és a Liget tér között. A 62A betétjárat egész nap a 62-vel párhuzamosan is közlekedik.

Ez a 62A villamos , az Ecseri út metróállomás felé. A következő megálló : Kocsis Sándor Sportközpont.

A 62-es villamos  is mint minden hosszú vonal , több szakaszon „helyi” viszonylatként működik, míg ezzel párhuzamosan kerületeket összekötve szolgálja ki a távolabbi pontra utazókat. Kőbányai szempontból a 62-es villamos „helyi” igényeket kielégítő szakasza az Örs vezér tere- Liget tér szakasz. A liget tér Kőbánya egyik legfontosabb közlekedési csomópontja, ahová sok busz, villamos , vonat fut be. Lényegében Kőbánya központja. Számomra ezért érthetetlen, hogy a Liget térről miért egyenlőtlen a két, már említett metróállomás elérhetősége. Mig a Liget térről az Örs vezér tere a 3/62/62 villamossal is megközelíthető addig a hasonó távolságra lévő ( ha nem közelebbi)  Ecseri út csak egy , a 3-as viszonylattal érhető el. Erre az igazságtalan egyenlőtlenségre már korábban is felhívtam a figyelmet.

Az M2- vel , amely a végállomásról  már tömötten indul, az M3 külső szakaszán nincs jelentősebb utasforgalom, tehát ésszerű lenne  a kőbányai utasokat az M2 helyett az M3 irányába terelni. Erre jó megoldás lenne, ha a 62A az Ecseri útnál fordulna! 
Aki gyakran utazik kőbányán az tudja, hogy a 62A forgalma azért kisebb  mert az M3 metró vagy a Kínai negyedbe utazók már az Élessaroknál is inkább megvárják a 3-as villamost és nem szállnak fel a 62A-ra.

Én úgy látom, hogy amennyiben a 3 és a 62A  is összekötné a két metróállomást, akkor sokkal egyenletesebb lenne a két viszonylat kihasználtsága.

Természetesen itt is igaz az amit a baross utcán közlekedő viszonylatokról szoktam írni, ne konvojban közlekedjenek a járművek. Valami rejtélyes oknál fogva a Baross utcai busz+trolik és a Kőrösi Csoma Sándor úton közlekedő villamosok is mindig konvojban haladnak.

8 hozzászólás a következőhöz: “62A villamos az Ecseri útig

 1. nos, logikus megoldás lenne, viszont feltételei lennének:
  1. Ecseri úti megállók kettőssé tétele
  2. mint végállomás, feltétel lenne a tartózkodó a járművezetők részére ( mosdó, toalett, víz, klíma-fűtés)

  Ezeken kívül felvet olyan problémákat, miszerint gyakorlatilag vonali visszafogás lenne, ami nem túl szerencsés a 3-as viszonylatra nézve, illetve technológia szerint 2 perc kell a visszafogáshoz, ami menetrendi kérdéseket vet fel, valamint kell tartózkodási idő is ide, hisz ha csak a 2 perc van, késés esetén el van verve a viszonylat menetrendje ( mindkettőé ! ), nade pont ezért a vonali visszafogás nem jó, ide jó lenne egy 3., csonkavágány….se hely, se szándék ezekre tuti nincs..
  Szóval: jó lenne, HA………sok a ha, mint mindig. Az átgondolatlan közlekedésszervezésről nem is beszélve….

  1. Engli Mária- Az általad felvázolt szűk hely már korábban is felmerült. Nem tudom, pontosan, hogy mennyi helyre lenne szükség, de az iskola után én látok akkora helyet mint ami a 62A jelenlegi végállomásánál van. Van egy másik pont is a végállomáshoz, ami a lakótelep mögött lenne, de nem vagyok biztos abban, hogy én bárkit is szívesen végállomásoztatnék egy redős részen, természetesen megoldható lenne, hogy ne legyen fákkal körbezárt a végállomás és a tartózkodó, de gondolom, nagyobb biztonságban éreznétek magatokat a az Eceri úti csomópont közelében.
   Mi a véleményed erről?
   Én hibának tartom, hogy a 3-as villamos pályája a Bihari utcában nem került áthelszésre és az Ecseri csomópontban nem a metró oldalára került a Sparhoz közelebb.

   Ide beférhet ?

 2. igen, tán elférne a 3.csonkavágány az általad jelölt helyen, de pontos mérést igényelne, ahogy az oda elhelyezendő tartózkodó helye is. A távolabbi megoldás nem szerencsés, valóban. Hát ,a vágány vonalvezetését itt is eltolták, sosem gondolkodnak sem távlatokban, sem logikusan… ( = dilettantizmus).

  Túl ezeken, az a gyanúm, hogy szándék ÉS pénz se lenne….de a fárasztásos technika híve vagyok 😀 😀
  Ha sokat mondjuk, csak eszükbe jut 🙂

 3. Ami a konvojokatilleti,itt minálunk,Csepelen de a belvárosban a
  KosduthL.utcán és a Rákóczi úton is négyesével-ötösével,egyidőbenjárnak a buszok.
  Mert az rendbenvan,hogy mi is űrkutatássalfoglalkozunk,nade!előbb
  talán e,mindannyiónkatbosszantó dol-
  gainkat kellene megoldani,nemde?

  1. Gyikó István – a konvojokat leginkább az útvonal és a lámpaprogram befolyájolja. Több buszsávval csökkenne a konvojok száma. Van még valami, régen bevett szokás volt, hogy a tömött első buszt kikerülte a közvetlen mögötte haladó félig üres. Ezt járművezetők elmondása alapján ma nem teheti meg csak külön menetirányítói engedéllyel…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük