32E Az esélyegyenlőség jegyében

32EEgyre zavaróbb a legtöbb kőbányai számára a Kőrösi Csoma úton bevezetett 5-10-15 kilométeres sebességkorlátozás, amit kénytelenek vagyunk naponta elviselni. Bizony a 3, 62, 62A, 28 és a 28A villamosok ilyen sebességgel közlekednek. A tervezett pályafelújítás 2014 – 2015-re várható amikortól az új füvesített pályán ismét visszaáll az 50 Km/órás sebességhatár. Addig gyalog gyorsabb közlekedni, mint villamoson utazni. Pár éve még  Kőbánya alsó vasútállomás volt a 32-es buszok végállomása. Ez a viszonylat ma már az Örs vezér teréről indul az Árpád híd metróállomás felé. Több közlekedési blogon is felvetődött a kérdés, hogy nem lehetne-e a 32-es viszonylatot kibővíteni egy gyors járattal, amely a Bosnyák tér és az Örs Vezér tere közt nem állna meg. Ezzel jelentősen csökkenne a menetidő. Ezt az a javaslatot  én kiegészíteném a vonal meghosszabbításával az eredeti végállomásig. Ezzel jelentősen felgyorsulna a közlekedés Kőbánya alsó vasútállomás és az Örs Vezér tere közt , valamint megjelenne egy gyors kapcsolat a 7 , 173 buszcsaláddal és a 80-as trolival. Már pillanatnyilag is érezhető a jelentős menetidő csökkenés a 3, 62 villamosok üzemi zavarai idején, amikor pótló buszok közlekednek, de ez csak átmeneti könnyebbség. A 32E viszonylatnak volna még egy  nagy előnye. A pillanatnyilag közlekedő villamosok nem teljesítik az esélyegyenlőség legalapvetőbb elvárásait sem. A vonalon közlekedő villamosok (TW6000) a legmagasabb padlószintű járművek, amelyekre az idősek feljutása igen nehézkes. Mozgásukban korlátozott személyek szállítására teljesen alkalmatlanok.

Én a következő megállókat javasolnám: 

Kőbánya alsó vasútállomás (végállomás)
Szent László tér – nagy forgalmú megálló
Élessarok  – nagy forgalmú átszállóhely
Örs Vezér tere  – Metro, Buszok, Trolik, HÉV
Pongrácz Gergely tér –  80, 80A ,
Bosnyák Tér – 7-es buszcsalád

… többi megálló a helyi viszonyoknak megfelelően a kívánt utasszám biztosítása mellett.

A várhatóan az idei év végén megkezdődő 1-es és 3-as villamosok pályafelújítási munkáinak keretében 2015-től megjelennek majd a 3-as viszonylaton is alacsony padlószintű járművek és új megállók is kiépítésre kerülnek.

A 3-as villamos teljes vonala kicsit felgyorsítva (LoviGabi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .